MENÜ


Mi a csakra?

A csakra szanszkrit szó, jelentése: „kerék”. Ez a megnevezés a tisztánlátóktól ered, akik már az ősidőkben képesek voltak az emberi aurát és csakráit mindenféle segédeszköz nélkül is látni. A csakra forog, miáltal úgy néz ki, mint egy mozgó kerék. Olyan, mint amikor egy vízzel teli kádban a vizet egy bottal erősen felkeverjük. A víz örvényt képez, amely valóban hasonlít egy kerékhez, vagy egy örvénylő csatornához. Ezen a csatornán át jut a testünk kozmikus energiához. A csakra az óramutató járásával megegyező irányba forog, amikor a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le. Ezek a forgásirányok minden élőlénynél, férfiaknál, nőknél, időseknél és gyermekeknél, és állatoknál azonosak.
A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket. Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát.

Ha a táplálékláncon át valamilyen okból megszűnik a test energiaellátása, az ember képes bizonyos ideig a csakrákon keresztüli energiaellátás segítségével is élni.

 

 

 

Mit kell tudni az energiaközpontjainkról?


Testünk hét fő energiaközponttal, azaz csakrával rendelkezik, amelyek a gerinc mentén találhatók. Ezek alulról fölfelé haladva a következők:


1. gyökércsakra,
2. hasi csakra, más néven: szexcsakra
3. köldökcsakra,
4. szívcsakra,
5. torokcsakra,
6. homlokcsakra,
7. koronacsakra.


Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány vagy többlet miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat. Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát. 
A hét fő csakrákon kívül mellékcsakráink is vannak.
Azok a csakrák, amelyek test alsóbb részében helyezkednek el, lassabban örvénylenek, mint amelyek a felsőtestben és a fejben találhatók. Az alsó három csakra a materiális világ ügyeivel kapcsolatosak, a 4-ik és az 5-ik az érzelmekkel, kommunikációval és az adással-elfogadással foglalkozik, míg a 6-ik és 7-ik csakrák a spirituális dolgokra koncentrálódnak.

 

Gyökércsakra

Elhelyezkedése: farokcsont és a keresztcsont, tehát a gerincoszlop alsó vége. Ez a csakra örvénylik a leglassabban.
Színe: ragyogó rubinvörös, tűzpiros, ha szennyezett, akkor sötétpiros.
Tanulási feladata: leföldelés, aktivitás, testtudat,

Az első csakra fő feladata a leföldelés. Ez azt jelenti, hogy a testünkben élünk, szeretjük azt és elismerjük szükségleteit. Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is. Nagyon fontos, hogy „gyökeret” tudjunk ereszteni.

A gyökércsakra a fizikai biztonságérzettel, bizalommal áll kapcsolatban. A biztonság, túlélés, pénz, otthon, a munkánkkal teremthető létbiztonság kérdései, tudatalatt megbúvó félelmeink, szorongásaink kapcsolhatók ehhez a csakrához. Az ezekhez a témákhoz kapcsolódó félelmek – hogy fizikai szükségleteid kielégítődnek-e – összezsugorítja a gyökércsakrát, sötétté és szennyezetté téve azt. Valósággal elfojtódik, amikor a gondolatok állandóan a pénz, a karrier és a vagyon körül forognak, így egy állandó hiányérzet jelentkezik. Egy elzáródott gyökércsakra általában önmagát beteljesítő jóslatként vonza a pénzügyi gondokat.

A gyökércsakra egészsége érdekében fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt az aktivitás és a passzivitás között. Ha ez a központ állandóan túl aktív, akkor elvonja a az energiát a létfontosságú szervekből, így azok működése kárt szenved. Ha viszont túl ritkán aktivizáljuk ezt a csakránkat akkor energiahiány lép fel, a test többi része nem kap elég életerőt. Az első csakra az egész csakrarendszer legfőbb energiaellátója, azt is mondhatjuk ez a test erőműve. Ahhoz, hogy a gyökércsakra energiáját egészséges áramlásba tartsuk, egészségesen kell táplálkoznunk, friss levegőn kell mozogni és rendszeresen meg kell tisztítani az egész életünket. A böjt és a szauna nagyon sokat tud segíteni a test mérgektől való megtisztításában. Viszont nem csak a testünknek van szüksége tisztításra, hanem a közvetlen környezetünknek is. Évente egyszer lomtalanítást kellene rendezni és elengedni azokat a fizikai dolgokat, amikre már nincs szükség. Ezáltal mind testileg mind lelkileg megkönnyebbülünk, felszabadulunk.

A gyökércsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Hasmenés: Mindig a félelem vagy a bizonytalanság tünete, ha nem külső mérgezésről van szó. Az illető nem képes elengedni.
Fogínygyulladás: Gyakran az ősbizalom hiánya okozza. A fogínygyulladást okozhatja a C-vitamin hiánya is.
Hátproblémák: Egyenesség és tartásproblémák. Mennyire biztosan viselkedünk és járunk az életben? A bűntudat is okozhat hátfájdalmakat, hisz tonnányi bűnt hordozhat a hátán az érintett. Ezt a bűntudatot főként a gyökércsakrához tartozó meditációkkal oldhatjuk fel.
Hideg végtagok: Az életenergia túl gyengén áramlik az érintett területen. Gyakorlatokkal kell aktiválni a gyökércsakrát, hogy az alvó energiát felébresszük.

Lábfej: A lábfejjel kapcsolatos valamennyi probléma, földelési problémára utal. yedik, ez a vesekövek fájdalmas üzenete. Mindenfajta megkeményedés és megkövesedés a gyökércsakrával függ össze.El kell gondolkozni azon a kérdésen, hogy, hogyan is birkózom meg a hétköznapokkal?

 

Székrekedés: Állandó stresszre utal. Az elengedéstől való félelem váltja ki.
Vesekő: sokáig fennálló stressz váltja ki. Aki nem tud elengedni, az megkeményedik, ez a vesekövek fájdalmas üzenete. Mindenfajta megkeményedés és megkövesedés a gyökércsakrával függ össze.

Ha túl aktív a gyökércsakra:

 1. Állj meg a mindennapi rohanásban és gondolkodj el.
 2. Kérdezd meg magadtól, hogy mi az életed értelme és melyik a lehetséges legjobb út számodra.
 3. Szüntesd meg versengő magatartásodat.
 4. Szabadidődben foglalkozz olyan leföldelő tevékenységgel, mint pl. kertészkedés, fazekasság, főzés, és tartózkodj sokat a természetben.
 5. Szaunázz rendszeresen

Ha túl passzív a gyökércsakra:

 1. Hordj vörös vagy földszínű ruhákat.
 2. Minden nap egy meghatározott időre tedd ki magad pozitív stressznek.
 3. Rendszeresen sportolj, mozogj.

Pozitív megerősítések: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítettek.

 

 

 

 

Szakráliscsakra

Keresztcsonti, Szakrális vagy Szex/Nemi csakrának is hívják. 
Elhelyezkedése: köldök és a farokcsont között félúton helyezkedik el (köldök alatt kb. 2 újnyira). Ez a csakra egy picit gyorsabban örvénylik, mint a vörös gyökércsakra.
Színe: ragyogó narancssárga
Tanulási feladata: Az odaadás, belebocsátkozás valamibe.

A gyökércsakra szintjén az „én” állt a középpontban, míg a második csakra szintjén az ember a másik felé fordul. Itt már a szociális kapcsolatok is fontosak.

A szexcsakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése. 
Ha ez a csakra jól működik, akkor elősegíti azt, hogy szexuális és testi örömöt kapjunk, illetve adjunk át. Amennyiben a testeddel kapcsolatban aggodalmaid vannak vagy stresszes vagy, akkor ez a csakra zsugorodni kezd, és szennyezetté válik. Emiatt fáradtságot és csüggedtséget érezhetünk. Viszont ha túl sokat foglalkozunk a testünkkel, akkor túlméreteződik a csakra és szintén szennyezetté válik.
A szexcsakra, mint a víz elem kifejeződése, arra tanít bennünket, hogy a pénz áramlani szeret, nem pedig megakadni.

Blokk a szexcsakrában: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.

Pozitív megerősítések: Közeledem másokhoz. Kinyilvánítom szükségleteimet.

Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is!

A szexcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Bélgörcsök: Felfúvódáshoz és székrekedéshez vezetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következménye. Kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés okozhat bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét. A bűzös gázok távolságot teremtenek.
Felfúvódás: Arra utalhat, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott kapcsolati konfliktusról van szó. Ha tisztázza a kapcsolatát és félelem nélkül kifejezi szükségleteit, sok esetben megszűnik a felfúvódás.
Hereproblémák: A férfi szexualitástól való félelmére utal. A szexuális szükségletek és azok őszinte kifejezése a fontos, melyet a partnerrel együtt őszintén meg kell beszélni. Fontos hogy a nő szeretettel és megértéssel hallgassa végig a férfit és közösen jussanak olyan kompromisszumokra, ami mindkét fél számára elfogadható.
Hízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, amely a szexualitás elleni, többnyire tudattalan védekezést jelent. Ebben az esetben is a szexualitás iránti saját igény és a gyöngédség iránti szükségleten érdemes meditálni.
Méhmióma: Jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni, és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek már él.
Méhproblémák: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre vagy fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szexcsakra energiáinak áramlását.
Petefészekciszta: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s így az életerőt is. A sérelmek feldolgozása, elengedése, önmagunk és a párunknak való megbocsátás által újra megindul az egészséges energiaáramlás.

Általános tanácsok a szexcsakra harmonizálásához:

 1. A kapcsolati problémákat nyíltan beszéld meg a társaddal, és lehetőség szerint közösen oldjátok meg.
 2. Egyértelműen jelöld ki a határaidat.
 3. Meditálj a női és férfi oldalról
 4. Viselj narancsszínű alsóneműt

Ha túl aktív a szexcsakra:

 1. Végezz rendszeresen a csakrához tartozó meditációs és légzőgyakorlatokat.
 2. Sportolj.
 3. Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.

Ha túl passzív a szexcsakra:

 1. Végezz rendszeresen a csakrához tartozó testgyakorlatokat.
 2. Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.

 

 

 

Napfonatcsakra

Köldök-, Hasi és Napfonat csakrának is nevezik 
Elhelyezkedése: köldök tájékán, a köldök mögött.
Színe: ragyogó citromsárga. Ez a csakra gyorsabban forog, mint a gyökér és szexcsakra.
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása, az alázat megtanulása. E csakra szintjén az a veszély fenyegeti az embert, hogy a szenvedélyei áldozata lesz, ha elöntik az érzések. A köldökcsakra szintjén szembesülünk árnyékunkkal, a jó és a rossz, a hatalom és az alávetettség érzéseivel.

Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, amitől nagyon sokan félnek. Sok félelem legfőbb oka a saját erőnktől való félelem. Aki meg akarja valósítani önmagát és elképzeléseit, annak erősíteni kell a köldökcsakráját, de nem szabad túlzásba esni, mert felborul az egyensúly, és nem azt érjük el, amit szeretnénk! Nem szabad elhanyagolni a többi csakrát sem. Az az egészséges, ha mindegyik csakránk egyforma nagyságú és szép tiszta, élénk színű!

A köldökcsakrához a mozgás, a változás fogalma társul. Önmagunk átalakítása, erővel, akarattal rendelkező lénnyé. Ha ezzel a csakrával foglalkozunk, az segít a különbségek áthidalásában és a teljesség elérésében a személyiség szintjén. Nem szabad engednünk, hogy az elme (ego) elnyomja bennünk a szivet, vagy a logikát képviselő bal agyfélteke eluralkodjon az intuíciót és kreativitást jelentő jobb félteke fölött. A köldökcsakra ereje gondoskodik arról, hogy fönntartsuk kapcsolatunkat az egész emberiséggel, ám mégis individuumok, egyedi lények maradhassunk. 
Megfelelő működés esetén: boldognak, szabadnak érezzük magunkat, úgy érezzük, helyesen cselekszünk, optimisták vagyunk, rendben van a munkánk, jó helyen vagyunk.

Blokk a napfonat csakrában: túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, irigység, maximalizmus, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.

A napfonat csakrára a következő gondolatok, érzések vannak hatással:
Erő: erős emberré válástól való félelem vagy vágy. Hatalommal bíró embertől való félelem. Hatalommal kapcsolatos megszállottság. Olyan jelenbeli vagy múltbéli élmények, melyekben úgy érezted, hogy egy másik embernek hatalma van feletted.
Kontroll: attól való felelem, hogy más kontrollál minket, az irányítás elvesztésétől való félelem. Magad, helyzetek, mások feletti kontrol megszerzése. Olyan jelenlegi vagy múltbéli élmények, melyekben kontrollálva vagy kontrollvesztettnek érezted magad.

A köldökcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ilyenkor a hasi szervek, különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát (ez hosszú távon mérgezéshez vezet). A tudatos mély légzés megnyitja a köldökcsakrát.

Testi síkon az emésztés tartozik a köldökcsakrához.

Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátó csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó pedig a messze lévőket.

Cukorbetegség: A cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. Igényled a szeretetet, de nem tudod feldolgozni
Epepanaszok: Elnyomott bánatra, keserűségre, dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit fel kell oldani.
Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami, amit még meg kell emészteni. Ebben az esetben a lelki problémák nem dolgozódtak fel, valami savanyú feltör alulról a tudattalanból.
Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldökcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy zsírpárnával veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában és agressziója miatt eszik és iszik túl sokat.
Májbetegségek: A rossz kedvvel függnek össze. Elsősorban elnyomott düh. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi.

A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni.

Általános tanácsok a köldökcsakra harmonizálásához:

 1. Nézz szembe saját árnyék oldaladdal, pl. álmaid feldolgozása révén.
 2. Fejezd ki agressziódat játékosan vagy sport által (küzdősport).
 3. Hordj meleg, sárga tónusú alsóneműt és használj hasonló színű ágyneműt.

Ha túl aktív a köldökcsakra:

 1. Foglalkozz árnyék oldaladdal, esetleg vegyél részt egy pszichoterápián.
 2. Sportolj.

Ha túl passzív a köldökcsakra:

 1. Foglalkozz valamely küzdősporttal.
 2. Eddz megvalósító erőidet és képességeidet.

 

 

 

Szívcsakra

Elhelyezkedése: A mellkas közepén, a szív magasságában. Ez a csakra középgyors sebességgel örvénylik.
Színe: ragyogó zöld/rózsaszín
Tanulási feladata: Adás és elfogadás, szolgálat, együttérzés, megbocsátás.

Valójában minden szinten ki kell egyenlítenünk az adást és az elfogadást, és meg kell tanulnunk, hogy a dolgokhoz nem szabad görcsösen ragaszkodnunk, de az se helyes, ha mindent kiengedünk a kezünkből.

A szívcsakra az anyag és a szellem világa közötti híd. Hozzá kapcsolódik az együttérző és a feltétel nélküli szeretet, melynek jegyében elfogadunk másokat és feltételezzük róluk, hogy igyekeznek a tőlük telhető legjobbat adni. De önmagunk teljes elfogadása is a szívcsakrával kezdődik. A szívcsakra az a központ, amelyen keresztül szerethetünk. Minél nyitottabbá válik ez a központ, annál nagyobb lesz a képességünk, hogy önzetlenül szeressünk, ez az élet folytonosan táguló köre.

A szeretet adásától vagy a szereteten való részesüléstől való bármely jellegű félelem zsugorítja, és szennyezetté teszi a szívcsakrát, a kapcsolati függőségek és rögeszmék megnagyítják és eltömítik azt. A nem tiszta szívcsakra megakadályozza azt, hogy az egyén megtapasztalja az igazi szeretet hatalmas áldását.
A szeretet minden erőnk forrása, ha blokkoljuk a szeretetet, akkor mindent blokkolunk.

A szívcsakra központi szerepet tölt be az intuíciók vagy a tisztánérzékelés fejlesztésében. Minél jobban megtisztítjuk és megnyitjuk, annál intenzívebb és pontosabb lesz a tisztánérzékelésünk. A nyitott szívcsakra sok olyan információt meghall, amit mások nem.  A szívcsakra rögtön megérzi, hogy a másik ember hangjában van-e szeretet, vagyis nyitott-e a másik szívcsakrája. Csak annak meggyőző a hangja, aki a szívéből beszél.

Korszakunkban sok olyanbetegség van, ami összefügg a szívcsakrával. Ide tartoznak pl. az allergiák és az immungyengeségek.

A szívcsakránkkal döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem. A zárt szívcsakra megmutatkozik a hajlott testtartásban is. Ekkor szűkül a szívcsakra területe és az energiák nem tudnak megfelelően áramlani. Ilyenkor fontos, hogy olyan gyakran hajlítsuk hátra a gerincet, amilyen gyakran csak lehet. Ezt nem elég néhányszor elvégezni, hanem szokássá kell tenni. (olvassunk pl. hason fekve, könyökölve)

A szívcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:

Autoimmun betegség: A beteg szimbolikusan és fizikailag is önmaga ellen harcol. Emögött, mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll. Az ilyen típusú betegségeknél különösen figyelni kell arra, hogy a beteg megélje szükségleteit.
Immungyengeség: Szimbolikusan azt a vágyat fejezi ki, hogy az érintett nem akar különbséget tenni barát és ellenség, ismerős és ismeretlen között. Mivel a beteg testi síkon nem tesz különbséget jó és rossz között, nem is védekezik, így eljut a hőn áhított nyitottsághoz. De ez a fajta nyitottság halálos is lehet, ahogy azt az AIDS is mutatja.
Szívpanaszok: Legtöbbször az az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre, mintha szívtelenül élnénk. Ez gyakran merev nézetekben és fezültségben nyilvánul meg. A szívpanaszok a belső melegség hiányára utalnak. Ez azt jelenti, hogy az érintettnek nincsenek szeretetteljes érzései. 
Vérkeringési problémák:Azzal függ össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Engedjük-e vérünket szabadon áramlani? Engedjük-e a szeretetet/szerelmet szabadon áramlani?

A szív jelképezi az anyát az emberi testben, és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat. Aki szívinfarktusra hajlamos, az hordjon magán zöld turmalint, amely védi a szívét.

A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek önzetlen szeretetet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, melyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejezünk.

Általános tanácsok a szívcsakra harmonizálásához:

 1. Szeresd embertársaidat, a Földet, a körülötted lévő élőlényeket, de saját magad is.
 2. Minden nap tegyél valami jót másoknak (pl. egy őszinte mosoly) és önmagadnak is.
 3. Viselj gyakran zöld ruhát, vagy aludj zöld színű ágyneműben.
 4. Tegyél rózsakvarcot a párnád vagy az ágyad alá.
 5. Bocsáss meg másoknak és önmagadnak, amitől megtisztul a szíved.

Ha túl aktív a szívcsakra:

 1. Rendszeresen végezz légző- és meditációs gyakorlatokat.
 2. Nyugodt állapotban kérdőjelezd meg szükségleteid (valójában szükségem van-e az adott dologra?), esetleg vezess naplót.
 3. Foglalkozz sokat egyedül érzéseiddel és szükségleteiddel.

Ha túl passzív a szívcsakra:

 1. Olvass romantikus irodalmat.
 2. Engedd meg magadnak, hogy szerelmes légy.
 3. Végezz rendszeresen légzőgyakorlatokat.
Pozitív megerősítés: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.

 

 

 

Torokcsakra

Elhelyezkedése: az ádámcsutka területén található
Színe: égszínkék
Tanulási feladata: Az őszinte kommunikáció, igazmondás.

A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak. A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen.

A kommunikációval, önkifejezéssel és a hangban megnyilvánuló kreativitással áll kapcsolatban. Nem hétköznapi cseverészésről van szó, hanem céltudatos gondolkodásról és beszédről, a személyes önkifejezésről, amely nem mentes a felelősségérzettől sem. A hangon kívül a hallás is ehhez a csakrához kapcsolódik. Nemcsak a szavakat kell meghallanunk, hanem a mögöttük rejlő üzenetet is. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk magunkat és másokat, amihez csendre van szükségünk. Megtanulhatunk hallgatni belső hangunkra, de ehhez először nyugalmat kell elérnünk, le kell állítanunk belső monológunkat.

A kommunikációtól való félelem összezsugorítja a torokcsakrát, és gyakran fizikai kényelmetlenségeket hoz létre azon a területen. A kommunikációval kapcsolatos rögeszmék gyakran túlingerlik a torokcsakrát, és ennek következtében kiegyensúlyozatlanná és arányaiban túl naggyá válik.

A torokcsakra problémái gyakran abból adódnak, hogy olyan érzelmeket nyomunk el magunkban, melyek kiabálásra, zokogásra, sírásra vagy dühöngésre ösztönöznének minket. Az elnyomott érzések elzárják a torokcsakra energiaáramlását.

A torokcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:

Asztma: Az asztmás betegek gyakran gondolják, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik meg őket. Az asztmarohamokkal felhívják magukra a figyelmet és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel.
Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Másik lehetséges ok, hogy az illető ki akarja mondani a véleményét de nem meri, ezért köhögésbe menekül.
Fülproblémák: Szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső, sem mások véleményére. A fül a hallás és az egyensúly szerve.
Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért használjuk ki ezt a betegséget arra, hogy kipihenjük magunkat, és semmit se csináljunk.
Nyelvproblémák: Azok, akik gyakran harapnak a nyelvükbe, vagy más módon sértik meg, sokszor túl szégyenlősek, vagy gyávák bizonyos dolgokról beszélni. A torokcsakra tanulási feladta, az őszinte és nyílt kommunikáció, nekik még nehezen megy.
Pajzsmirigyproblémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés arra utal, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot.
Rekedtség: A beteg elveszti a hangját, mivel valamit nem tud kifejezni. Ilyenkor a belső hangra kell hallgatnia. A rekedtség arra utal, hogy a torokcsakrán keresztül túl sok energiát adtunk le, és keveset hallgattunk.

Általános tanácsok a torokcsakra harmonizálásához:

 1. Énekelj, olvass hangosan és mesélj másoknak
 2. Fejezd ki érzéseidet
 3. Vezess naplót
 4. Hordj gyakran világoskék ruhát, vagy aludj ilyen színű ágyneműben

Ha túl aktív a torokcsakra:

 1. Hallgass, és esetleg böjtölj
 2. Tanulj meg meghallgatni másokat

Ha túl passzív a torokcsakra:

 1. Írj levelet azoknak, akiknek valamit elszeretnél mondani, és azoknak, akiknek a véleményével nem értesz egyet. (Ezeket a leveleket, nem kell elküldened, hanem rituálisan elégetheted)

Pozitív megerősítés: Hitelesen fejezem ki magam. Őszintén fejezem ki magam.

 

 

 

 

Homlokcsakra

Homlokcsakrának és Harmadik szemnek is nevezik 
Elhelyezkedése: A két szemöldök között található, a szemöldök vonalától kicsit följebb. 
Színe: ibolya, liláskék 
Tanulási feladata: Vállalni a felelosséget saját magukért, hallgatni az intuíciónkra. 
A harmadik szem fo témája: Mi az életfeladatom?

A harmadik szem az intuíció és a hatodik érzék szerve. Segítségével olyan dolgokat érzünk/látunk meg, amiket nem szoktunk. A harmadik szemünket érezzük, amikor hirtelen nagyon jó ötletünk támad, és amikor védve érezzük magunkat. A harmadik szem a legfinomabb kommunikációs hatásokat is érzékeli.

Ez a csakra a tudatosság magasabb szintjeivel áll kapcsolatban. A csakra légies természetét a fény jelképezi. Fizikai értelemben a fény behatol a szemünkbe, és agyunkban képekké alakul. Ezért ezt a csakrát harmadik szemnek is hívjuk (intuitív „látószerv”).

A homlokcsakránál észre kell vennünk felsobb énünk irányítását, mely az önmagunkért való felelősségre emlékeztet. Hallgassd az intuíciódat és az megmutatja, mit kell tenned! Jelenleg túl gyors tempóban élünk ezért, hogy érzékeljük intuíciónk üzenetét, először le kell lassulnunk, vagy legalább szüneteket kell beiktatnunk.

A homlokcsakra legfontosabb feladata, hogy ne azonosítsuk magunkat az intuíciónkkal. Ha még is bele esünk ebbe a csapdába, akkor a homlokcsakra bezárul és elveszítjük vele és az intuíciónkkal a kapcsolatunkat. Ezen a szinten a legnagyobb kísértés az, hogyha azonosítani akarjuk magunkat a különleges érzékelésünkkel. Fontos, hogy törekedjünk objektivitásra, ahhoz hogy ez sikerüljön először fel kell oldanunk a külvilágra kivetített gondolatainkat, érzéseinket, mert akkor csak saját magunkat szemléljük majd mindenben, aminek nem is vagyunk tudatában.

A harmadik szemhez kapcsolódik a nevetés is. Fontos, hogy tanuljunk meg nevetni magunkon is. 
A homlokcsakrán és az arcunkon páncél keletkezik, ha nem tudunk nevetni és sírni!

Ehhez a csakrához a 35-42. életév tartozik. Ez az az időszak az ember életében, amikor felmerül benne a kérdés:

Mi az élet/életem értelme?

Ilyenkor kezdünk el új értékeket felfedezni a homlokcsakránknak köszönhetően. Felismerjük, hogy a régi értékrendszerünk idejétmúlt viszont az új még csak kialakulóban van.

Már tudjuk és értjük, hogy kevés a boldogságunkhoz csak az alsó csakrák értékrendjei szerint élni. Elkezdünk befelé figyelni és meghallani hangunkat, mely halkan és szeretettel el kezd vezetni minket.

A homlokcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:

Fejfájás:: gyakran utal arra, hogy nem akarunk hallgatni az intuíciónkra

Látászavarok: A szemproblémák arra utalhatnak, hogy nem akarunk valamit látni vagy belátni.

- távollátás: nagyobb figyelmet kellene szentelni a közeli dolgoknak. A távollátó el akar menekülni a jelenből a jövőbe 
- rövidlátás: bizonytalanság, félelem a jövőtől.

Általános tanácsok a homlokcsakra megerősítéséhez:

 1. minél többször elérni azt, hogy a zavarokra, problémákra higgadtan reagálj és halld meg a belső hangot
 2. tanulj a hibáidból
 3. Hordj indigókék vagy ibolyaszínu ruhát, vagy aludj ilyen színu ágynemuben

Ha túl aktív a homlokcsakra:

 1. foglalkozz rendszeresen az alsó csakrák tanulási feladataival
 2. meditálj a természetben
 3. foglalkozz az álmaiddal

Ha túl passzív a homlokcsakra:

 1. Foglalkozz NLP-vel (Neurolingvisztikus Programozás) és alakítsd ki a jövőképed

Pozitív megerosítés: Én vagyok. Felelős vagyok az életemért.

 

 

 

Koronacsakra

A hetedik, a legfelső és legéteribb csakra a koronacsakra, szanszkritül szahaszrara csakra.

Elhelyezkedése:A fejtetőn található, ahol a kutacsok összenőttek.

Színe:egyesek szerint színe sincs. Mások szerint arany, vagy ragyogó fehér a színe,

vagy a szivárvány összes színe együtt.

Tanulási feladata:A koronacsakra felelős az égiekkel, a felsőbb erőkkel való kapcsolatért; az univerzális tudat, szanszkritül brahman helye. A jóga szerint létezik a brahman, az univerzális tudat, vagyis az a tudás, hogy minden egy, mindent ugyanaz az egyetemes erő jár át. És ezzel szemben létezik az átman, az egyéni tudat, ami abból a tudásból áll, ahogyan érzékeled az énedet, a testedet, a körülötted lévő világot, az érzelmeidet, az álmaidat, mindent, amit „sajátodként” élsz meg. A jógagyakorlás célja pedig egyesíteni az átmant, az egyéni tudatot, a bráhmannal, az egyetemes tudattal. Ezt szimbolizálja a csin mudra is: a hüvelykujj (egyetemes tudat) egyesül a mutatóujjal (egyéni tudat). Az alsóbb csakrák mind az átmannal vannak elfoglalva, a koronacsakra pedig kapcsolatot teremt közted és a világegyetem között.Köve a gyémánt vagy a hegyi kristály, szimbóluma az ezerszirmú lótuszvirág. Elképzelhető, hogy a keresztény ábrázolásban megjelenő glória a szentek feje fölött a koronacsakrára utal, illetve a „hetedik mennyország” tulajdonképpen a hetedik csakrát jelenti. Hiszen az a csodálatos, mennybéli állapot kapcsolódik a koronacsakrához, amikor megszűnik a folyamatos értékelés és ítélkezés és átveszi a helyüket az elfogadás és az elégedettség. Ezt az állapotot nevezik megvilágosodásnak, megszabadulásnak, vagy szamádhinak és mint mindent, ezt is apró lépésekkel kell kezdeni. Például azzal, hogy csak a jógagyakorlás alatt elhallgattatod a folyamatos fecsegést a fejedben, ami megállás nélkül értékel és ítélkezik.Az is egy apró lépés a szamádhi felé, ha elfogadod a dolgokat, embereket, történéseket magad körül, gyakorolod a megelégedettséget, a szantósát.

Megfelelő működés esetén:Van azért egy belső elválasztású mirigye is a koronacsakrának, méghozzá a tobozmirigy. Belső fénymérőnk, naptárunk és óránk. Ha nincs elég fény, azt a tobozmirigy érzékeli és mire észbe kap az ember, már depressziós is. De a tobozmirigy reagál az elektromágneses mezőkre is, vagyis a tobozmirigy segítségével észleljük, ha egy helynek, tárgynak vagy embernek különleges rezgése van. A tobozmirigy termeli a melatonin nevű hormont, ami szabályozza többek között az alvási ritmust, a szaporodást, a növekedést, a testhőmérsékletet, a vérnyomást, a hangulatot, az immunrendszert, a mozgást és a daganatos növekedéseket is.Feltételezések szerint melatonin álmodás és meditáció közben is termelődik, és ilyenkor a legerősebb a belső hang, a belső vezető jelenléte. Egyes vélemények szerint a melatonin meg tudja állítani az öregedést.A fejenállást kötik a koronacsakrához, az viszont nagyon hatékonyan harmonizálja a koronacsakra működését, hiszen pontosan a koronacsakrádat teszed le a földre. Ez persze először furcsa érzés, teljesen más, mint amit megszoktál. De pont ebben rejlik a fejenállás ereje: fejreáll a világ, minden fordítva van, mint szokott lenni. Különösen jótékony hatású a fejenállás azoknak, akik szellemi munkát végeznek, javítja az agy vérkeringését, kitisztítja a csapongó gondolatokat, javítja az emlékezetet.Légzőgyakorlatokkal is lehet hatni a koronacsakrára: pl lélegezz természetesen, egyenletes és nyugodt tempóban, majd a belégzések után kezdj el rövid és természetesnek ható légzésszüneteket tartani, erőlködés nélkül. Ez a gyakorlat felfelé emeli az energiát a testben (ugyanígy ha lefelé szeretnéd irányítani az energiát, a kilégzés után tarts rövid szüneteket). Vagy képzeld el, hogy a koronacsakrádon keresztül egy ragyogó, tiszta fény áramlik a testedbe, ami lassan teljesen kitölti a fejed, megtisztítja a gondolataidat és felold minden feszültséget, majd fokozatosan az egész testedben szétárad.

„Meghajlás Isten előtt” és arra tanít, hogy vedd észre, hogy nem te vagy a világ közepe, nem te gyurmáztad meg a világot, nem te vagy a teremtés koronája (sőt még csak nem is az emberiség), nem azért van a világ, hogy téged kiszolgáljon, nem azért terem gyümölcs a fán, hogy te megehesd. Te magad is a világhoz tartozol, ne közelítsd meg tehát „hódítóként”, ne fosztogasd és ne próbálj uralkodni felette. Úgy állj hozzá a világhoz, mint saját magad szerves részéhez. Ez egyben magával hozza azt a felismerést is, hogy mindannyiunkban ugyanaz a fény ragyog, ugyanaz az életerő (prána) jár át mindannyiunkat. Ezt az alázatot és ezt az egymás és minden teremtmény iránti tiszteletet fejezzük ki az óra végi namasztével és meghajlással. Egy nagy egész része, egy gyönyörű szerkezet egyik fogaskereke.

Ezzel együtt jár az a felismerés is, hogy minden cselekedeted, sőt gondolatod, hatással van a környezetedre, az egész világra.

A koronacsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:A pszichés problémák, személyiségzavarok (szkizofrénia, depresszió, öngyilkossági hajlam, epilepszia, Alzheimer-kór, Parkinson-kór) a koronacsakra zavarára vezethetők vissza. Ilyenkor a koronacsakra gyakran aktív, de a gazdája nem tudja irányítani, mederbe terelni a koronacsakra energiáját. Ilyen esetekben a gyökércsakrát kell megerősíteni, hogy helyreálljon az egyensúly, összekapcsolódjon az Ég és a Föld.

 

 

 

A KÉT FELSŐ CSAKRA

 

Amikor az ötödik csakráról áttérünk a hatodikra és utána a hetedikre, akkor tulajdonképpen a harmadik dimenzióból lépünk át a negyedikbe, melynek hatására jelentősen kibővül az érzékelésünk. Ehhez az átmenethez szükségünk van arra, hogy megszabaduljunk minden mechanikus meggyőződésünktől, érzékelésünktől és cselekedetünktől.

A harmadik szem és a koronacsakra síkján egy egészen új világgal találkozunk.

 

 

Az “avatár” állapot jelentése: amikor egy személy a testén kívüli állapotban irányítja a testét, és nem benne.
Másképpen: testen kívüli állapot úgy, hogy nem vagy halott. Ebben az esetben a személy az összes képességét használni tudja, olyanokat is, amikről eddig fogalma sem volt, mert már elfelejtette az elzáródott előző életeiben.
Ezt az elzáródást egyrészt a személy okozta magának azzal, hogy voltak olyan döntései, amelyekkel több rombolást idézett elő, mint építést, tehát ártó cselekedeteket vitt véghez életei során, továbbá attól záródott még el, mert ezt mesterségesen, különféle módszerekkel az emberiség történetében megtették mások vele.

Azok, akiknek nem volt képességük, nem akarták, hogy másoknak is legyen, tehát elvették.

Az egyik módszer az inkvizíció technikája volt. Rájöttek, hogy ha magas fájdalommal hal meg egy személy, akkor a fájdalom elzárja az összes emléket, és vele az összes képességet az újra születendő egyénben, amikkel rendelkezett előző életében. Az inkvizíció és az azt hirdető eszmék nagyon is jól tudták, hogy az ember hogyan is működik. Újra és újra leszületik és ezt már igen sokszor megtette a múltban is. Ezért kitaláltak egy eszmét, ami ennek a teljes ellentéte (az egy élet és pokol-mennyország) azért, hogy az újraszületett emberek ne is próbáljanak kutakodni önmaguk múltja felé, mint előző életek.

Tehát az inkvizítorok téves eszméket hoztak létre hamis tanítással, elzárták a hatodik csakrádat, ami az igazság csakrája, és amit a tévhitek zárnak el.

Így elzáródott az ötödik csakra, ami az igazság önmagunkról. Nehéz önmagadat is megítélni, ha hazugságokból merítesz. Főleg, ha az ítélkezés bűn. Valójában a hamis ítélkezésből fakadó helytelen cselekvés ami helytelen

A fájdalmas halálok okozása az első csakrát zárja el, ami félelmet szül. Az ilyen eseményekkel fél az ember szembenézni, mert fájdalmas.
A szex és a különböző egészséges örömök bűnnek való beállítása és elfogadtatása a második csakrát zárja el: bűntudatot állítva elő.

Továbbá az akaraterőt, a hármas csakrát is, amit a szégyenérzet zár el.
Ez a sok rossz párkapcsolat egyik fő oka.

Végül a materialista nézet elzárja a hetedik csakrát, mivel ez az eszme azt sugallja, hogy akkor vagy értékes, ha anyagi javaid vannak, így kötődsz is hozzájuk. Minden (pl. hamis szerelem, anyagi dolgok) ami függőséget akar okozni, kötődést hoz létre, s a hetedik csakra elzáródását okozza. Ez nem azt jelenti, hogy ne legyenek dolgaid, csak azt, hogy ne függj tőlük. Ezt gyakran félreértik, és emiatt elfordulnak a bölcsességektől.

A testünk energiái a csakrákban gyűlnek össze. Ha sok kosz kerül bele, a csakrák elzáródnak. Mindegyik csakrát valamilyen érzelmi piszok zárja el. Ha megnyitjuk, újra folyik benne az energia, mint a tiszta vizű patakban. A csakrák megnyitása rendkívül felkavaró élmény, és ha egyszer elkezdted, nem hagyhatod abba, amíg mind a hetet meg nem nyitottad.

Az utcai drogok, és a hazug módon gyógyszernek nevezett tudatmódosító szerek az új, és rejtett eszközök az újra leszületett inkvizítorok kezében.
Az inkvizíciót lefolytatott lények is újraszülettek csakúgy, mint azok, akiket elintéztek.
A drogok és a gyógyszernek nevezett – de drogok – modern formában lezárják a csakráidat...

Tisztítás

Gyökér csakra

Szembe kell nézned félelmeiddel.

Engedd el, a félelmeid Így tudod kinyitni a földcsakrádat.

Ez a csakra adja spirituális fejlődésünk alapját. Itt nyugszik a kundalini sakti, és előző életeink karmái, és a tudattalan székhelye is egyben.

Akkor tudjuk elnyerni a felszabadulást, ha mindazt napfényre hozzuk, amit létezésünktől fogva magunkkal cipelünk, és ezzel a múltbéli akadályokat is leküzdjük.

Ha a csakra nem megfelelően működik, az ehhez tartozó archetípus az ÁLDOZAT, a működő pedig az ANYA.

Szakrális csakra

Ez az öröm csakrája, és a bűntudat zárhatja el. Tehát vess számot azzal, hogy miért érzel bűntudatot! Miért hibáztatod magad?
Azután el kell fogadnod, hogy ez már mind megtörtént! Ne hagyd, hogy ezek az emlékek megmérgezzék az energiádat!

Kb. 3 cm-rel a gyökér csakra felett van. E csakrában rejlenek hibáink, gyengéink, de épp ezáltal nyílik meg az út, hogy emberi tudatunkat magasabb szintre juttassuk.

Ide tartozó negatív érzelmi aspektusok: irigység, féltékenység, indulatosság, kapzsiság.

A nemi csakrához kapcsolódó nem megfelelően működő, negatív archetípus a mártír, a helyesen működő pedig az uralkodónő, vagy uralkodó.

Napfonat csakra

Ez a csakra a gyomorban található, az akaraterőt befolyásolja és a szégyen zárhatja el. Mi az, amit szégyellsz? Mikor csalódtál igazán magadban?

A köldök környékén helyezkedik el. A tisztánlátás, magabiztosság, jó közérzet, öntudat, önbizalom helye 

Kozmikus kapunak is nevezik, mert számos asztrális erőnek biztosít belépést. Ha felborul a csakra egyensúlya, rengeteg pszichés és fizikai problémát vált ki. A csakra tüze szent erő.
Ebben a csakrában rejlik a lehetőség rossz tulajdonságainktól és szokásainktól való megszabaduláshoz.

Ehhez tartozó negatív archetípus a szolga, a jól működőé pedig a harcos.

Szív csakra

A szívben található. Ez a szeretet csakrája, és a bánat zárhatja el.
Hagyd távozni a fájdalmat!

Az egyik legszebb és leggazdagabb csakránk, a mellkas közepén a szív magasságában található. Ebben a csakrában megtapasztalhatunk gyönyör teli érzéseket, de épp itt könnyen kibillenünk egyensúlyunkból.

A csakra megnyitása spirituális értelemben, a mindent átfogó Isteni szeretet megvalósulását jelenti. Boldogok vagyunk, ha ebben a csakrában akadálytalanul áramlik az energia. A boldogság az egy olyan tudatállapot, mikor szabadok vagyunk a félelemtől, a feszültségektől.

Van 2 nagy probléma is, ami ehhez a csakrához tartozik. A világi dolgokhoz való ragaszkodás, és tőlük való függés. Sokszor úgy érezzük, kötődünk valakihez, de mégsem vagyunk boldogok abban a kapcsolatban. Ez biztos, hogy nem a valódi szeretet. A szeretet örömöt ad, nem szomorúságot. A szeretet szabadságot ad és nem ismeri a féltékenységet.

A nem megfelelően működő csakra negatív archetípusa a színész, a jól működőé pedig a szerető.

Torok csakra

A torokban helyezkedik el. Ez az igazság csakrája, és a hazugság zárhatja el, amit magunknak mondunk.

A gégefő tájékán található. Itt van az asztráltest székhelye, amely itt tud kilépni a fizikai testből. A tudatosodás valódi hajnala itt kezd derengeni.
Ebben a csakrában kezdjük el megfogalmazni érzéseinket, kívánságainkat, és ezzel egy időben meg tanuljuk irányításunk alá vonni őket.
A türelem képessége ennek a csakrának az érési folyamatától függ.

A nem megfelelően működő csakra negatív archetípusa a csendes gyermek, a működőé a kommunikátor.

Harmadik szem

A homlok közepén található. Ez a tisztánlátás csakrája, és a tévhitek zárhatják el. A legnagyobb tévhit a világon, a különbözőség elvének tévhite.

Amiket különbözőnek hiszünk, azok ugyanannak a dolognak a változatai.
Mind egy néphez tartozunk, de úgy élünk, mintha különbözőek lennénk.
Összetartozunk. Minden összetartozik.

Még a négy elem szétválasztása is tévhit. Ha megnyitod az elmédet, akkor meglátod, hogy a négy elem egyet alkot, az egésznek a négy részét.
Itt érjük el az Isteni Tudathoz vezető utat.

A gerincoszlop felső végénél található, a gerincvelő és az agy átmeneténél, kisugárzása a homlok közepén, a két szemöldök között érezhető.

Amíg nem vagyunk képesek tudatunkat ebben a csakrában lehorgonyozni, addig elménk állandóan az emberi csakrák között fog ingadozni.

Amíg ez a központ nem ébred fel, önmagunkat sem értjük. Csak a bölcsesség és a tiszta tudat szabadít meg bennünket a ragaszkodástól és szenvedéstől.

A tisztánlátás, az intuíció, és a telepátia adományai is ebben a csakrában nyugszanak. Akiknek ez a központ nyitva van, a múltban, jelenben,
jövőben is otthon vannak.

Korona csakra

“Amikor megnyitod a hetedik csakrát, akkor lépsz be az avatár állapotba, amikor csak akarsz. És az avatár állapotban tökéletesen tudod irányítani minden egyes tettedet.
A gondolat csakrája a fejedben található. A koronacsakra a tiszta kozmikus energia csakrája, és a földi kapcsolatok zárhatják el.

Gondolkozz el azon, hogy mi köt téged ehhez a földi világhoz.
És most szakítsd el ezeket a kötelékeket.”
“Vedd sorba a kötődéseidet, és mondj le mindegyikről.

A fejtetőn, a kutacs mögött található. Ezerszirmú lótusznak is hívják. Ennek a csakrának a felébredése, az Isteni Ragyogás megnyilatkozását, és a legfelsőbb tudat elérését jelenti....

 Beállsz a zuhany alá és e fejed búbjától végig zuhanyozod a tested, az összes csakrát tisztítva ezzel. Miközben érzed, ahogy a víz folyik lefelé a testeden, képzeld el, hogy a víz lemossa, kimossa az összes rosszat a tested sejtjeiből és a lelked mélységeiből is…miközben a csakráidat is tisztítja, összehangolja 

Addig mondogasd, amíg könnyűnek nem érzed a tested:

Víz, víz moss le rólam minden rosszat ! Víz, víz, moss le rólam minden rosszat!...

Asztali nézet